fbpx

Lumilinko

Lumilinko on lumitöitä helpottava mekaaninen laite. 

Lumilingolla voidaan käsittää niin polttomoottorikäyttöiset kuin isompiin työkoneisiin sovitettavat mallit. Käsittelemme tällä sivulla kuitenkin vain polttomoottorikäyttöisiä, käyttäjän itsensä operoitavia, lumilinkoja.

Lumilinko itsessään on jo useamman vuosikymmenen vanha keksintö, mutta meidän suomalaisten käytössä ne ovat yleistyneet vasta viimeaikoina. Tällä sivulla käymme läpi mm. alla olevia kysymyksiä lumilinkoihin liittyen:

Lumilinko

Lumilinko - miten se toimii?

Lumilingon perustoimintaperiaate on hyvin yksinkertainen. Lumilingon kita syö sisäänsä lunta lumiruuvin avulla, joka sitten heitetään heittosiivikolla heittoputken osoittamaan suuntaan. Eteenpäin siirtyminen tapahtuu joko vetävien renkaiden tai telojen avulla.

Lumilinkoja on tarjolla eri merkkejä ja malleja – erot ovat kuitenkin pääosin käyttäjämukavuuteen liittyviä seikkoja. Lumilinko on merkistä ja mallista riippumatta ruohonleikkurin tavoin hyvin ”standardi” laite. 

Lumilingon voimanlähteenä on usein 5-13 hevosvoimainen vaaka-akselipolttomottori. Moottori jakaa voimansa vetäville pyörille tai teloille sekä lumiruuville ja heittosiivikolle.

Lumlinkoja löytyy markkinoilta rengas- ja telavetoisina. Moottorin akselista voima välittyy hihnapyörän, hihnan ja kitkapyörän avulla vetäville renkaille tai teloille. Renkaiden tai telojen pyörimissuuntaa ja vauhtia ohjataan erillisellä vaihdevalitsimella. Markkinoilla alkaa olemaan tarjolla jo jonkin verran myös hydrostaattisella voimansiirolla olevia malleja, joissa erillistä vaihteenvalitsinta ei enää ole.

Voimaa välitetään moottorin akselista niin ikään myös lumiruuville sekä heittosiivikolle. Kidan leveys määrää sen, kuinka paljon lunta voidaan kerralla lingota. Moottorin teho on usein mitoitettu kidan leveyden mukaan – alitehoinen moottori ei jaksaisi heittää isoja määriä lunta.

Lumiruuvin ja heittosiivikon välissä on kulmavaihde. Kulmavaihteen tehtävä on kääntää rattaiden avulla pituussuunnassa olevan akselin liike sivuttaissuunnassa olevalle akselille ja edelleen lumiruuville. Kulmavaihde on yksi lumilingon helpoiten rikkoontuvista osista, mikäli lumilinkoa käytetään väärin.

Miksi lumilingon huolto on tärkeää?

Lumilinko on mekaaninen laite, joka kaipaa säännöllistä huoltoa. Huolto on tärkeää, jotta laite on luotettava ja turvallinen käyttäjälleen.

Lumilingon huolto olisi tavanomaisessa kotitalouskäytössä syytä tehdä vuosittain. Esimerkiksi, useimmat moottorivalmistajat suosittavat öljynvaihtoa tehtäväksi noin 25 käyttötunnin välein. 

Huolto kannattaa ajoittaa kauden päätteeksi, jolloin lumityöt eivät aiheuta ongelmia aikataulun sovittamiselle. Kausisäilytyksen osalta olisi myös tärkeää huolehtia polttoaineen säilyvyydestä käyttämällä esimerkiksi pienkonebensiiniä, jolloin huolto kauden päätteeksi on perusteltua.

Kausihuollossa tulisi tarkistaa mm. hihnojen ja kitkapyörän kunto, vaihtaa moottoriöljyt sekä sytytystulppa ja huolehtia erilaisten voitelukohteiden asianmukaisesti voitelusta.

Meillä Palomäen Pienkonehuollossa käy paljon lumilinkoja kausihuollossa ja erilaisissa korjauksissa. Mikäli teillä on tarvetta huollolle tai korjauksille, olkaa yhteydessä

Lumilinko

Lumilinko ja sen hankintaan liittyvät seikat

Lumilinko hankintana voi olla perusteltu monestakin eri syystä. Usein kuitenkin hankintaa ajaa lumitöiden keventyminen verraten esimerkiksi perinteiseen lumikolaan tai lumilapioon.

Markkinoilla on tarjolla erilaisia merkkejä ja malleja, joista tunnetuimpia ovat ehkä Husqvarna, Stiga sekä Honda. Tarjolla on myös monia muita vähemmän tunnettuja merkkejä. Tunnettuus ei välttämättä tässäkään asiassa ole tie onneen, vaan jokaisen tulisi itse pohtia, mitkä ovat ne itselle tärkeimmät seikat, kun lumilinkoa on hankkimassa. 

On selvää, että edellä luetellut tunneituimmat merkit edustavat usein sitä kalleinta päätä, mitä tulee hintaan. Tosin näissä laitteissa käyttäjämukavuus on usein viety korkealle tasolle tuomaan vastinetta rahalle. 

Varaosien saatavuus on myös hyvä arvioida etukäteen. Markkinoilla on paljon lumilinkoja, joihin varaosien saatavuus on todella haastellista – jopa vain muutama vuosi hankinnan jälkeen.

Mitä tulee sitten laitteiden teknisiin ominaisuuksiin, niin oleellisin hankintaan liittyvä kysymys lienee se, missä olosuhteissa lumilinkoa tullaan käyttämään. Suurimman ja raskaimman mallin hankita ei välttämättä ole perusteltua muutaman metrin pihatien puhdistamiseen. Toisaalta myös liian pienen lumilingon hankinta suuren alueen hoitamiseen voi moninkertaistaa lumitöihin käytettävän ajan.