Mitä bensaa ruohonleikkuriin?
Mitä bensaa ruohonleikkuriin tulisi tankata? Siinäpä kysymys, mutta otetaanpa askel taakse päin.
Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa ruohonleikkuri ei käynnisty? Usein tilanne tulee vastaan talvisäilytyksen jälkeen, kun leikkuria yritetään käynnistää ensimmäistä kertaa. Mitään vaan ei tunnu tapahtuvan, vaikka tankkiin kaataisi lisää tuoretta bensaa ja narusta kuinka nykisi. Kaiken lisäksi usein vielä käynnistysnarukin jää käteen.
Valitettavan usein syypää löytyy edellisen kauden viimeisestä tankkauskerrasta. Tankkiin taisi mennä sitä – jo valmiiksi vähän vanhaa ysivitosta, joka ei sieltä lähde pois vaikka uutta lisäisi.
Tällä sivulla käymme läpi mm. seuraavia kysymyksiä:
Mitä bensaa ruohonleikkuriin tulisi tankata?
Lyhyesti: ongelmien välttämiseksi ruohonleikkurissa ja muissakin pienkoneissa, tulisi käyttää aina pienkonebensiiniä. Pienkonebensiinistä voit lukea lisää täältä.
Tavallinen 95- tai 98-oktaaninen polttoaine sisältää etanolia, joka vetää puoleensa vettä. Vesi taas esimerkiksi ruohonleikkurin kaasuttimessa aiheuttaa hapettumista ja näin ollen voi estää polttoaineen kulun.
Olet ehkä kuullut tai jopa itsekin kokenut, että ysikasi toimii ihan hyvin – miksi käyttää pienkonebensiiniä? Kyllä. Näin voi olla monessa tapauksessa, mutta riski ongelmille on olemassa. Edellä mainitun lisäksi, nämä polttoainevalmistajat myöntävät polttoaineelleen yhden kuukauden säilyvyystakuun. Joten kamalan hyvin säilyvästä polttoaineesta ei siis ole kyse.
Säilyvyyteen vaikuttavat merkittävästi olosuhteet. Kuinka vanhaa polttoaine oli jo tankkauksen hetkellä? Kuinka paljon polttoaine on ollut ilman kanssa tekemisissä? Kuinka kosteassa polttoainetta on säilytetty? Onko kanisteri ollut suorassa auringonvalossa koko kesän?
Ei siis voida vetää yhtä selkeää linjaa, missä tapauksissa ongelmia on tiedossa.
Pienkonebensiini sen sijaan on säilyvyydeltään aivan ylivertainen. Se säilyy vuosia.
Miksi siis pienen hintaeron tähden ottaa riskiä siitä, että ruohonleikkurisi kaasutin on pahimmassa tapauksessa vaihtokunnossa talvisäilytyksen jälkeen?
Tankkasin vääränlaista polttoainetta - mitä tehdä?
Hätä ei ole tämännäköinen. Ruohonleikkuri saadaan kyllä kuntoon, mutta toimenpiteet vaihtelevat tapauksesta riippuen.
Joskus käy niin, että tuoreen polttoaineen (ja ehdottomasti pienkonebensiinin) lisäys tankkiin ratkaisee ongelman. Usein tämä on kuitenkin jo kokeiltu, ennen kuin apua lähdetään hakemaan muualta.
Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että edessä on kaasuttimen puhdistus tai vaihto. Puhdistaminenkaan ei aina onnistu, koska kaasuttimessa on hyvin paljon pieniä polttoainekanavia, joihin on lähes mahdoton päästä käsiksi. Riippuen tapauksesta, mikäli likaa ja hapettumia on kertynyt näihin paikkoihin, puhdistaminen voi olla mahdotonta.
Puhdistus tapahtuu parhaiten kuitenkin käyttämällä siihen soveltuvia kemikaaleja ja ultraäänipesuria.
Monessa tapauksessa kuitenkin uuden kaasuttimen hinta vaihtotöineen on sen verran lähellä puhdistustyön kustannuksia (puhdistukselle voida antaa onnistumistakuuta edellä mainitusta syystä johtuen), uuden kaasuttimen asentaminen on järkevin vaihtoehto.
Kausihuollon merkitys
Ruohonleikkurin huollon yhteydessä olisi syytä kiinnittää huomiota siihen, minkälaista polttoainetta tankkiin jää, kun ruohonleikkuri siirretään varastoon odottamaan kevättä.
Ehdottomasti turvallisin vaihtoehto on huolehtia siitä, että tankissa ja ennenkaikkea kaasuttimessa asti on pienkonebensiiniä.
Mikäli kauden aikana on käytetty pienkonebensiiniä muutenkin, niin asiaan ei tarvitse kiinnittää huomiota sen suuremmin.
Mikäli taas kauden aikana tankissa on useammin ollut sitä ysivitosta tai -kasia, niin polttoaine olisi syytä vaihtaa. Vaihtaminen on helppoa, annetaan leikkurin käydä niin kauan vanhalla polttoaineella, että se sammuu. Sen jälkeen muutama käynnistysyritys ja tämän jälkeen tankkiin pienkonebensiiniä. Tämän jälkeen ruohonleikkuri olisi vielä hyvä käynnistää hetkeksi, jonka jälkeen se voidaan siirtää talvisäilöön.
Palomäen Pienkonehuollon palvelut
Mikäli ruohonleikkurisi ei käynnisty ja epäilet sen johtuvan polttoaineesta, niin hoidamme asian kuntoon. Keväisin yksi eniten työllistävistä tapauksista on juurikin polttoaineisiin liittyvät käynnistysongelmat, joten niiden ratkominen on meille arkipäivää.
Kun käytät ruohonleikkurisi tai muun pienkoneesi meillä kausihuollossa, voit olla varma, että polttoaineasiat hoidetaan automaattisesti kuntoon. Syksyllä ja talvella huoltoon tuleviin leikkureihin vaihdamme aina pienkonebensiiniä tilalle, jos huomaamme tankissa olevan jotain muuta. Tämä ehkä vähentää meidän töitämme, mutta meille tärkeintä on tyytyväinen asiakas. Kun laitteet toimivat oikein, niin asiakaskin on tyytyväinen.
Mikäli kiinnostuit kausihuollosta tai muista palveluistamme, niin ota yhteyttä.