fbpx

Moottorisaha ei käynnisty?

Moottorisaha ei käynnisty, vaikka kuinka narusta nykisi? Tuttu tilanne lähes jokaiselle moottorisahan käyttäjälle. Rankapino odottaa polttopuiksi tekemistä ja pihapuu kaatamista. Saha pitäisi saada kuntoon. Mikä avuksi?

Tältä sivulta löydät yleisimmät käyntihäiriöiden ja käynnistyvaikeuksien syyt ja kuinka sinun tulisi menetellä sahan käyttökuntoon saamiseksi. 

Perehdymme  mm. seuraaviin kysymyksiin:

Moottorisaha ei käynnisty

Miten moottorisaha toimii?

Moottorisahan toimintaperiaate on lopulta hyvin yksinkertainen. Polttomoottorikäyttöinen moottorisaha tarvitsee toimiakseen ilmaa, polttoainetta sekä kipinän. 

Polttoainetankista polttoaine siirtyy polttoaineletkua pitkin kaasuttimeen. Kaasuttimessa polttoaine sekoittuu ilman kanssa ja se siirtyy sylinterin palotilaan. Palotilassa polttoaine-ilma-seos sytytyteään sytytystulpan tuottamalla kipinällä. Syttymistapahtuman johdosta, mäntä liikkuu sylinterissä edestakaisin, tuottaen liikkeen teräketjulle.

Saadakseen käyntiin edellä mainitun tapahtumien sarjan, moottorisahan käyttäjä vetäisee käynnistysnarusta. Joskus jopa käynnistysnaru saattaa jäädä käteen ja peli on pelattu.

Moottorisahan käynnistysvaikeudet liittyvät usein kuitenkin polttoaineen, kipinän tai ilman saantiin. Mikäli joissain edellä mainituista on häiriö, moottorisaha ei toimi oikein. Seurauksena voi olla heikko käynti tai se, että moottorisaha ei käynnisty lainkaan.

Moottorisaha ei käynnisty - yleisimmät syyt

Moottorisaha on käyttötarkoituksensa vuoksi suunniteltu kestämään hyvin erilaisia – ja äärimmäisiäkin – olosuhteita. Tästä huolimatta, moottorisahaa tulisi myös huoltaa säännöllisesti. 

Usein, juuri säännöllisellä huollolla voidaan varmistua siitä, että moottorisaha on luotettava ja myös turvallinen käyttäjälleen. Alla käymme läpi erilaisia syitä käynnistysvaikeuksille ja käyntihäiriöille. Lista ei ole täydellinen, mutta kokemuksemme mukaan se pitää sisällä selvästi useimmin toistuvat tilanteet eri käyttäjien kesken.

Moottorisaha ei käynnisty

Tulvinut saha

Moottorisaha voi tulvia polttoaineesta, mikäli käynnistysyrityksiä on liian monta. Usein taustalla on vielä päälle unohtunut ryyppy, joka lisää polttoaineen syöttöä entisestään. Tulvineen sahan tunnistaa usein reilusta polttoaineen tuoksusta ja siitä, että sytytystulppa on läpimärkä.

Liika polttoaine kampikammiossa estää moottorisahan käynnistymisen.

Viallinen sytytystulppa

Sytytystulpat menevät rikki. Tulppa voi tuottaa kipinän, mutta kipinä voi olla heikko. Myös mekaaniset vauriot ovat mahdollisia. Vääränlainen tai puuttuva kipinä ei sytytä polttoaine-ilma-seosta oikein.

Likainen ilmansuodatin

Moottorisahan käytön yhteydessä syntyy suuria määriä pölyä ja purua. Osa kerääntyy moottorisahan sisään ja ajan myötä tukkii myös ilmansuodattimen. Likainen ilmansuodatin aiheuttaa väärän polttoaine-ilma-seoksen aiheuttaen käyntihäiriöitä.
 

Kaasuttimen ongelmat

Kaasutin voi tukkeutua tai sen sisällä olevat osat voivat kulua. Tyypillisin kuluva osa on kaasuttimen sisällä olevat kalvot. Jos kalvot pääsevät venymään tai kovettumaan, polttoaineen saanti häiriintyy.
 

Tukkeutunut polttoainesuodatin

Polttoainetankissa sijaitseva polttoainesuodatin huolehtii siitä, että polttoainetankkiin joutunut lika ei kulkeudu kaasuttimeen. Ajan myötä polttoainesuodatin voi tukkeutua, aiheuttaen tukoksen polttoaineen saantiin.

Rikkinäiset polttoaine- ja alipaineletkut

Moottorisahan toimintaperiaatteesta riippuen, moottorisahassa on polttoaineletkun lisäksi myös alipaineletku. Halkeamat tai murtumat letkuissa aiheuttavat häiriöitä polttoaineen saantiin.

Moottorisaha huollossa

Moottorisaha ei käynnisty - mitä voin tehdä?

Edellä mainituista käyntihäiriöistä osa on itse korjattavissa. Esimerkiksi sytytystulpan vaihto tai ilmansuodattimen puhdistus ovat helpohkoja toimenpiteitä, jotka onnistuu perustyökaluja käyttäen.

Moottorisahan ennakoiva perushuolto on usein paras lääke käynnistysvaikeuksien selättämiseen.  

Polttoainesuodattimen, polttoaine- tai alipaineletkujen vaihtaminen sekä kaasuttimen korjaustyöt voivat vaatia laajempaa asiantuntemusta sekä erilaisia työkaluja. Mikäli epäilette käynnistysvaikeuksien tai käyntihäiriöiden syynä olevan jokin edellä mainituista, suosittelemme ottamaan yhteyttä, niin sovitaan korjaukselle aika.

Sytytystulpan vaihto

Sytytystulpan vaihto on helpohko toimenpide. Vanha tulppa irroitetaan, hankitaan uusi tulppa tai vaihdetaan se vanhan tilalle. Sytytystulpassa on aina mallimerkintä, jonka avulla uuden tulpan hankkiminen on helppoa. 
 
Uuden tulpan asentamisessa tulee huomioida oikea kiristysmomentti. Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että kun tulppa on käsin pyöritetty loppuun asti, kiristetään avaimella vielä puoli kierrosta.
 

Ilmansuodattimen puhdistus

Ilmansuodatin löytyy usein moottorisahan sisältä. Riippuen moottorisahan merkistä ja mallista, kotelon avaamiseen tapahtuu joko työkaluja käyttäen tai käsin.

Poista ilmansuodatin moottorisahan ohjekirjan mukaisesti. Huolehdi, että sahan sisällä oleva lika ei kulkeudu ilmanottoaukosta kaasuttimeen.

Mikäli ilmansuodatin ei ole paperinen, sen voi pestä lämpimällä vedellä. Apuna voi käyttää myös paineilmaa Paperinen polttoainesuodatin ei kestä pesua ja se tulisi vaihtaa uuteen, mikäli se ei puhdistu pelkän paineilman avulla. 

Tulvineen moottorisahan käynnistys

Mikäli moottorisaha on päässyt tulvimaan, ylimääräinen polttoaine tulee poistaa sahan sisältä sekä sytytystulppa tulisi kuivata.

Helpoiten tyhjennys käy irroittamalla sytytystulppa ja kääntämällä saha ylösalaisin. Käynnistysnarusta tulisi vetää 15-20 kertaa, jotta ylimääräinen polttoaine on varmasti poistunut. 

Ennen sytytystulpan asennusta takaisin, se tulisi kuivata huolellisesti esimerkiksi pyyhettä käyttäen.

Jos moottorisahasi ei käynnisty - tuo se Palomäkeen

Mikäli moottorisahasi ei syystä tai toisesta käynnisty, voit aina tuoda sen Palomäkeen korjattavaksi. Meille käyntihäiriöt ovat arkipäivää ja hyvin usein vika paikallistuu nopeasti.

Korjaamme ja huollamme kaikki moottorisahat merkistä ja mallista riippumatta.

Ota yhteyttä, niin sovitaan korjaukselle aika.