fbpx

Ruohonleikkuri

Ruohonleikkuri on lähes jokaisesta omakotitaloudesta löytyvä pienkone, joita huollamme ylivoimaisesti eniten.

Asiakkaillamme on käytössään laaja kirjo merkkejä ja malleja, mutta sama ajatus toteutuu kaikissa leikkureissa: niitä joko työnnetään tai ne liikkuvat ilman lihasvoimaa ja niillä on tarkoitus lyhentää nurmikkoa.

Ruohonleikkurit voidaan jakaa karkeasti seuraaviin pääryhmiin:

  • kelaleikkurit, joissa ei ole lainkaan moottoria
  • työnnettävät leikkurit moottorilla, joko vetävillä pyörillä tai ilman
  • päältäajettavat leikkurit

Riiippumatta merkistä tai mallista, suosittelemme kaikissa polttomoottorilla toimivissa ruohonleikkureissa käytettäväksi pienkonebensiiniä tavallisen autoissa käytettävän polttoaineen sijaan.

Ruohonleikkuri

Kelaleikkuri

Kelaleikkurissa ei ole lainkaan moottoria, vaan se saa pyörien välityksellä voimansa terien pyörittämiseen, kun leikkuria työnnetään eteenpäin. Se onkin siis varsin ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Kelaleikkuri on ensimmäinen versio nykypäivän ruohonleikkurista, jonka keksi brittiläinen Edwin Beard Budding vuonna 1827. Kelaleikkurin toimintaperiaate on pysynyt muuttumattomana jo lähes 200 vuoden ajan ja niitä on käytössä edelleen. Voidaan siis puhua varsin menestyneestä keksinnöstä.

Kelaleikkureita valmistavat nykyään monet valmistajat, joista tunnetuimpia Suomen markkinoilla ovat: Husqvarna, Klippo ja Stiga

Työnnettävä ruohonleikkuri

Työnnettäviä ruohonleikkureita huollamme selkeästi kaikista leikkurityypeistä määrällisesti eniten.

Työnnettäviä ruohonleikkureita löytyy monen merkkisiä ja mallisia – edullisista tavaratalojen omista brändeistä aina kalliimpiin, lähinnä ammattikäyttöön suunniteltuihin leikkureihin asti.

Edullinenkin malli voi ajaa asiansa hyvin, mutta valitettavan monesti tuotemateriaaleissa on säästetty edullisen hinnan saavuttamiseksi, eikä varaosien saatavuuskaan ole kovin hyvä – joskus varaosien saaminen on jopa täysin mahdotonta.

Työnnettävä ruohonleikkuri on oiva valinta pienempään pihaan tai pihaan, jossa tarvitaan pienempää konetta ahtaiden alueiden leikkaamiseksi.

Leikkuria valitessa on syytä pohtia, halutaanko leikkuriin vetävät pyörät. Vetävät pyörät auttavat merkittävästi liikkumista rinteisillä pihoilla ja voivat tehdä muutoin raskaasta urakasta huomattavasti kevyemmän. Työnnettävien leikkureiden renkaiden veto on toteutettu erillisellä hihnalla, jonka kunto on syytä tarkistaa aina kausihuollossa.

Huollamme kaikki ruohonleikkurit merkistä ja mallista riippumatta: Husqvarna, Stiga, Klippo, Partner, Jonsered, McCulloch, MTD, Murray, Honda, Matrix, Hyundai jne.

Päältäajettava ruohonleikkuri (ajoleikkuri)

Mikäli leikattava piha on suuri tai keskisuuri eikä vaikeasti tavoitettavia paikkoja ole, on päältäajettava ruohonleikkuri oikea valinta.

Päältäajettavat leikkurit voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan:

  • traktorimalliset, joissa nurmikkoa leikkaavat terät sijaitsevat koneen alla
  • etuleikkurimallisiin, joissa terät sijaitsevat koneen edessä

Etuleikkurimallinen ruohonleikkuri on sopiva valinta, mikäli pihassa on paljon pensaita tai muita vaikeammin saavutettavia alueita, joista pitäisi päästä leikkaamaan. Traktorimallisella näiden alueiden leikkaaminen on haastavaa, koska terät sijaitsevat koneen alla.

Päältäajettavia leikkureita on myös nelivetoisina sekä niissä on monesti – merkistä ja mallista riippuen – paljon erilaisia käyttöä helpottavia ominaisuuksia kuten esimerkiksi ohjaustehostin.

Päältäajettavien leikkureiden kirjo ei ole aivan yhtä suuri kuin työnnettävien, mitä tulee merkkeihin ja malleihin, mutta jokainen löytää varmasti itselleen sopivan, kun vaan jaksaa hetken perehtyä tarjontaan.

Tunnetuimpia merkkejä Suomen markkinoilla ovat: Husqvarna, Stiga, Jonsered, MTD, Murray, Jonh Deere sekä Honda