fbpx

Ruohonleikkurin huolto

Ruohonleikkurin huolto on syytä suorittaa säännöllisesti. 

Huolto olisi hyvä suorittaa aina leikkauskauden päätteeksi ja useamminkin, mikäli käyttö on normaalista kotitalouskäytöstä aktiivisempaa. Ruohonleikkureita on monen merkkisiä ja mallisia, mutta pääosin huollon sisältö on sama merkistä ja mallista riippuen. Sisältöön kuitenkin vaikuttaa esimerkiksi se, onko huoltoon tuleva ruohonleikkuri työnnetävä vai päältä ajettava.

Ruohonleikkurin huolto on myös mahdollista tehdä itse, mutta huolettomin tapa on ehdottomasti tilata huolto Palomäestä. Noudamme ruohonleikkurin tarvittaessa paikan päältä, huollamme ja palautamme sen huollettuna takaisin. Lisäksi annamme huoltotyölle täyden takuun! 

Helppoa, eikö?

Tällä sivulla käsittelemme mm. seuraavia kysymyksiä:

Mikäli teille herää kysyttävää aiheesta tai sen vierestä, ottakaa yhteyttä.

Ruohonleikkurin huolto

Miksi ruohonleikkuria pitäisi huoltaa?

Ruohonleikkurin huolto on hyvä tehdä, jotta se olisi luotettava käyttää ja mahdollisimman pitkäikäinen. 

Keskeytynyt työ tai ennenaikaisesti rikkoontuva ruohonleikkuri on aina ikävä yllätys käyttäjälle. Huoltamalla ruohonleikkurin säännöllisesti riskiä voidaan merkittävästi vähentää. Oikein huollettuna ruohonleikkuri on pitkäikäinen työväline. Meillä Palomäessä käy säännöllisesti yli 20-vuotiaita leikkureita huollettavana, jotka ovat edelleen täysin työkuntoisia. Pitkän iän takana on säännöllinen huolto ja hyvä päivittäinen ylläpito.

Yleensä ruohonleikkuri on polttomoottorikäyttöinen. Tämä tarkoittaa sitä, että ruohonleikkuri saa käyttövoimansa bensiinin, ilman, puristuspaineen sekä kipinän yhdistelmästä. Polttoaineen ja ilman seos siirtyy polttoainejärjestelmästä moottorin palotilaan, jossa sylinterissä liikkuva mäntä puristaa seoksen tiiviiksi. Tiivistynyt seos sytytetään kipinällä, joka aiheuttaa männän liikkumisen vastakkaiseen suuntaan. Tämä liike pyörittää kampiakselia, jonka päässä on leikkuuterä.

Edellä mainitussa tapahtumassa tarvitaan komponentteja, jotka ovat kuluvia ja tulisi vaihtaa säännöllisesti. Tyypillilsesti nämä ovat vähintään sytytystulppa, moottoriöljy sekä ilmansuodatin. Mikäli huoltoa laiminlyödään esimerkiksi edellä mainittujen asioiden osalta, tuloksena voi olla ruohonleikkuri, joka ei enää käynnisty lainkaan. Laiminlyönnillä voidaan aiheuttaa myös vakavampiakin seurauksia, kuten esimerkiksi moottorin kiinni leikkautuminen. Kiinnileikkautunut moottori on yleensä järkevämpää vaihtaa kokonaan uuteen – korjauskustannukset ovat yleensä merkittäviä.

Mitä huoltamattomalle ruohonleikkurille voi käydä?

Olemme nähneet vuosien varrella lukuisia harmillisia tapauksia, joissa ruohonleikkurin säännöllinen huolto on jäänyt tekemättä ja korjauskustannukset ovat olleet todella suuret.

Pahimmillaan huoltamaton ruohonleikkuri on lopulta käyttökelvoton esimerkiksi moottorivaurion seurauksena. Ainoa järkevä ratkaisu näissä tapauksissa on vaihtaa ruohonleikkuriin kokonaan uusi moottori.

Aina vika ei kuitenkaan ole näin merkittävä, vaan ruohonleikkuri saadaan käyttökuntoon vielä kohtuullisella vaivalla. Tällaisia tapauksia voivat esimerkiksi olla kulunut hihna, huonokuntoinen terä tai esimerkiksi tukkeutunut kaasutin.

Tyypillisimmät moottorivaurioon johtavat laiminlyönnit ovat ehdottomasti:

  • vähäinen moottoriöljyn määrä
  • liian harva sytytystulpan vaihtoväli
  • likainen ilmansuodatin
  • liian harva moottoriöljyn vaihtoväli

Moottorivaurio ei suinkaan synny hetkessä, vaan vaatii jo pidempään jatkunutta huollon laiminlyöntiä. Edellä mainitut tapaukset johtavat pitkään jatkuessaan helposti lopulta moottorin karstoittumiseen tai esimerkiksi kiinnileikkautumiseen. 

Huoltojen laiminlyönti voi myös keskeyttää ruohon leikkaamisen juuri silloin kun ei pitäisi. Säännöllinen huolto parantaa luotettavutta ja turvallisuutta käytäjälleen. 

Mitä ruohonleikkurin huolto pitää sisällään?

Ruohonleikkurin huollon tärkein tehtävä on pitää ruohonleikkuri käyttökuntoisena ja luotettavana mahdollisimman pitkään. 

Huolto sisältää, riippuen laitteen tyypistä, hieman eri asioita. Pääosin huollon sisältö on kuitenkin samanlainen.

Ruohonleikkurin huolto aloitetaan aina yleisellä kunnon tarkastuksella ja kartoituksella, onko koneessa jotain normaalista poikkeavaa, joka olisi hyvä laittaa kuntoon huollon yhteydessä. Huolto pitää yleensä sisällään mm. seuraavia toimenpiteitä:

  • sytytystulpan vaihto
  • öljyn vaihto
  • ilmansuodattimen puhdistus tai vaihto
  • terän teroitus ja tasapainotus tai vaihto
  • vetohihnojen tarkastus
  • puhdistus
  • erilaiset rasvaukset ja voitelut

Monesti esimerkiksi päältä ajettavan ruohonleikkurin huolto on laajempi johtuen laitteen koosta ja ominaisuuksista. Päältä ajettavassa ruohonleikkurissa on usein enemmän teriä, hihnoja sekä muita osia. Kuitenkin – polttomoottorilla toimiva – päältä ajettava ruohonleikkurikin toimii samalla periaatteella kuin työnnettäväkin.

Me Palomäessä olemme sitoutuneita palvelemaan asiakkaitamme ja pystymmekin huoltamaan kaikenlaiset, merkkiset ja tyyppiset ruohonleikkurit. Annamme myös kaikelle suorittamallemme huoltotyölle täyden takuun.

Voiko ruohonleikkurin huoltaa itse?

Ruohonleikkurin huolto on mahdollista suorittaa myös itse. Mikäli työkalut pysyvät tiukasti kädessä ja pienkoneet kiinnostavat, niin työnnettävän ruohonleikkurin huolto on usein noin tunnissa hoidettu.

Mikäli ruohonleikkurin huolto on suorittajalle täysin uusi asia, huollossa on useita kohtia, joihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi ruohonleikkurin kääntäminen väärällä tavalla terän tarkastusta varten, saattaa aiheuttaa moottoriöljyn valumisen väärään paikkaan moottorissa. Lopputuloksena voi olla ruohonleikkuri, joka ei enää käynnisty. 

Mikäli kuitenkin haluatte ruohonleikkurillenne parhaan mahdollisen huolenpidon ja ennenkaikkea vaivattomasti, voitte ottaa meihin yhteyttä. Huollamme ruohonleikkurit kuntoon ammattitaidolla – aina ensisijaisesti asiakasta palvelellen.

Ruohonleikkurin pesu

Ruohonleikkurin huolto on käsitelty kattavasti tällä sivulla, mutta päätimme omistaa otsikon aiheelle kokonaan oman osionsa.

Ruohonleikkurin pesu jää monelta tekemättä riittävän hyvin.

Hyvällä pesulla ei tässä tapauksessa tarkoiteta vahausta ja kiillotusta, vaan ennen kaikkea irtolika ja ruoho pitäisi saada metallipinnoilta pois. Lisäksi tulisi huolehtia siitä, että moottorin tuuletus toimii eikä tuuletussäilekössä ole oksia tai ruohoa. Ruohonleikkurit ja muut koneet ovat ilmajäähdytteisiä ja näin ollen ylikuumentumisen riski puhdistamattomalle laitteelle on olemassa. 

Ruohonleikkuri tulisi pestä säännöllisesti – sekä ylä- että alapuolelta. Painepesuri tai puutarhaletku kuristussuuttimella (riittävän paineen muodostamiseksi) ovat hyviä välineitä. 

Pesu kannattaa aloittaa aina irroittamalla tulpanhattu sytytystulpasta. Näin vältytään vaaratilanteita, kun ruohonleikkuria puhdistetaan alapuolelta. Ruohonleikkurin terä toimiii vetonarun tavoin. Mikäli tulpanhattua ei irroiteta, tahattoman käynnistymisen mahdollisuus on olemassa, jos terää käännellään puhdistuksen yhteydessä.

Ruohonleikkuria pestessä tulisi välttää veden suihkuttamista tarpeettomasti ilmansuodattmisen ja kaasuttimen alueelle. Moottorin sisälle pääsevä vesi ei tee sille hyvää. Liian kovalla paineella peseminen ei myöskään ole järkevää, koska se saattaa aiheuttaa vaurioita esimerkiksi maalipinnalle.

Vesisuihkun avulla ruohonleikkurista poistetaan kaikki irtolika, oksat ja irtoruoho.

Ruohonleikkurin alapuolen puhdistaminen vaatii erityistä huolellisuutta. Ruohonleikkuri tulisi aina kallistaa sytytystulppa taivasta kohti. Mikäli tämä ei ole mahdollista, niin hetkellinen kallistus ilmansuodatin taivasta kohden on hyväksyttävää. Ruohonleikkuri kannattaa kuitenkin kääntää oikein päin heti kun puhdistus on suoritettu.

Alapuoli kannattaa puhdistaa huolellisesti, koska leikkuupöydässä kiinni oleva ruoho ja sen alle jäävä kosteus on se, joka laittaa ruostumisen lähes poikkeuksetta alulle.

Kun ruohonleikkuri on puhdistettu, niin se kannattaa käynnistää hetkeksi heti tämän jälkeen. Käynnissä oleva moottori poistaa ilmavirtansa avulla vettä ei toivotuista paikoista.

Ruohonleikkurin voi kuivata auringossa, mutta pitkiä aikoja sitä ei kannata säilyttää altistettuna auringonvalolle tai muille sääolosuhteille. 

Palomäen Pienkonehuollossa kausihuoltoon tulevat ruohonleikkurin pestään ja puhdistetaan asianmukaisesti.

Miten ruohonleikkurin huolto Palomäessä hoidetaan?

Ruohonleikkurin huolto hoidetaan ammattitaitoisesti asiakasta palvellen ja asiakkaan toiveita kuunnellen. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi huollon yhteydessä tehtävistä lisätöistä sovimme aina etukäteen, jotta ikäviä yllätyksiä ei pääse sattumaan.

Huolto- ja korjaustyöt ovat meille arkipäivää, mutta silti jokainen pienkone on yksilö, joka vaatii huoltotyön suorittajalta täyden huomion.

Tarjoamme asiakkaillemme nouto- ja palautuspalvelun, jotta huoltopalvelu olisi mahdollisimman vaivaton. Liikumme säännöllisesti Keski-Suomen alueella pakettiautolla, jolla saamme kuljetettua helposti isommatkin päältä ajettavat ruohonleikkurit.

Ruohonleikkureiden huolto- ja korjaussesonki ajoittuu usein keväälle ja jatkuu koko kesän aina syksyyn asti . Tämä tarkoittaa myös valitettavasti ruuhkaa ja jonoja. Suosittelemmekin asiakkaillemme – ruuhkien välttämiseksi – ruohonleikkurin huoltoa tehtäväksi syksyn alkaessa tai talvikaudella, jolloin tilaa kalenterissa on enemmän ja työ saadaan hyvässä aikataulussa valmiiksi. 

Ja onhan se niin, että käyttökuntoisen leikkurin nostaminen vajasta töihin on aina mukavampaa kuin hiki päässä nykiä narusta ilman tulosta.

Palveluistamme voitte lukea lisää täältä.