fbpx

Ruohonleikkurin öljynvaihto

Ruohonleikkurin öljynvaihto on syytä suorittaa säännöllisesti. Säännöllinen öljynvaihto pitää huolen siitä, että ruohonleikkuri on mahdollisimman pitkäikäinen ja luotettava käyttäjälleen.

Miten öljynvaihto sitten tehdään? Mitä öljyä ruohonleikkuriin pitäisi laittaa? Kuinka usein öljyt pitäisi vaihtaa? Kannattaisiko minun tehdä öljynvaihto itse vai veisinkö ruohonleikkurin huoltoon Palomäkeen?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin kerromme vastauksen tässä artikkelissamme.

Ruohonleikkurin öljynvaihto

Miksi ruohonleikkurin öljynvaihto on tärkeää?

Ruohonleikkuri on mekaaninen laite ja sen moottori tarvitsee öljyä vähentääkseen eri osien toisilleen aiheuttamaa kitkaa, pitääkseen moottorin lämpötilan alhaisena sekä pitääkseen moottorin puhtaampaana. 

Öljy menettää ajan kuluessa voiteluominaisuuksiaan ja likaantuu, jolloin se ei enää pysty suoriutumaan edellä mainituista tehtävistä.

Säännöllinen moottoriöljyn vaihtaminen pitää huolen siitä, että ruohonleikkurin moottori on mahdollisimman pitkäikäinen.

Ruohonleikkurin öljynvaihto suositellaan tehtäväksi tavallisessa kotikäytössä kerran vuodessa tai 50 käyttötunnin välein – kumpi saavutetaan ensin. Osalla laitevalmistajista käyttötunti suositus on 25 tuntia, joten selvitäthän oman vaihtovälisi laitteesi käyttöohjekirjasta.

Miten valita oikea öljy ruohonleikkurille?

Olet ehkä huomannut, että öljyjä myyvissä tavarataloissa valikoima on kohtalaisen suuri. Miten siis valita oikeanlainen öljy ruohonleikkurille?

Ruohonleikkurin – ja muidenkin pienkoneiden – osalta käytettävä öljy valitaan sen mukaan, minkälaisissa olosuhteissa laitetta käytetään.

Mikäli öljyltä vaaditaan voiteluominaisuuksia vaihtelevissa olosuhteissa ja ennenkaikkea kylmässä, valitaan ns. moniasteöljy. Mikäli taas laitetta käytetään vain kesäisin, on yksiasteöljy oikea valinta.

Ruohonleikkuria käytetään käytännössä yleensä vain kesäisin, eikä lämpötila pääse koskaan käynnistyksen yhteydessä pakkasen puolelle. Yksiasteinen, SAE30 -merkinnällä varustettu öljy,  on siis oikea valinta. Tätä ns. pienkoneöljyksi kutsuttua öljyä myyvät eri tavaratalot laajasti ja sitä on helposti saatavilla. Se on myös hinnaltaan edullisempaa kuin moniasteöljyt.

Poikkeuksen yksiasteisten öljyjen käyttöön tekevät päältä ajettavat ruohonleikkurit, joiden käyttö saattaa myös ajoittua talvikaudelle, esimerkiksi lumitöiden yhteydessä. Näille ns. puutarhatraktoreille on olemassa erilaisia lumityöhön soveltuvia lisävarusteita, jotka laajentavat käyttömahdollisuuksia myös kesäkauden ulkopuolelle. Mikäli päältä ajettavaa ruohonleikkuria käytetään myös talvisin, tulisi siinä aina käyttää moniasteista, yleensä 5W30 -merkinnällä, varustettua öljyä.

Mikäli käyttö ajoittuu vain kesäkaudelle, voidaan käyttää myös yksiasteista, SAE30 -merkinnällä, varustettua öljyä. Jotkut valmistajat ovat kuitenkin alkaneet suositella uudempiin ruohonleikkureihin käytettäväksi moniasteöljyä myös kesäkäyttöön, joten tarkistathan laitteen käyttöohjekirjasta oikean öljytyypin laitteellesi.

Miten ruohonleikkurin öljynvaihto tehdään?

Ruohonleikkurin öljynvaihto itsessään on selkä prosessi. Vanha öljy otetaan pois ja uusi laitetaan tilalle. Ei liikaa, eikä liian vähän. Vaan sopivasti.

Itse vaihtamiseen kuitenkin liittyy joitain yksityiskohtia, joiden osalta on tärkeää toimia oikein.

Moottoriöljylle on ruohonleikkurissa usein erillinen tyhjennystulppa. Työnnettävissä ruohonleikkureissa tulppa löytyy usein ruohonleikkurin alapuolelta. Mikäli erillistä tulppaa ei ole, voidaan öljy valuttaa pois täyttöaukon kautta tai käyttämällä erillistä öljynvaihtopumppua.

Ruohonleikkuria kallistaessa on tärkeää muistaa 2 asiaa:

  1. Irroita aina sytytystulpan johto ennen huoltotoimenpiteitä. Näin voidaan varmistua siitä, että ruohonleikkuri ei käynnisty vahingossa, kun kätesi on terän välissä
  2. Ruohonleikkuri kallistetaan aina sytytystulppa taivasta kohden. Tämä on ainoa oikea tapa estää polttoaineen ja öljyn valuminen väärään paikkaan moottorin sisällä.

Ennen öljyn tyhjennystulpan avaamista, moottoria kannattaa käyttää hetki, jotta öljy lämpenee ja näin ollen valuu paremmin pois. 10 minuuttia riittää varsin hyvin, jotta öljy lämpenee sopivasti.

Öljy kannattaa valuttaa erillisen korkilliseen astiaan, jossa sen kierrättäminen on helppoa. Käytetty moottoriöljy tulee kierrättää asianmukaisesti. Selvitätähän oman alueesi kierrätyspisteen, minne öljyn voi viedä. Huomioithan myös, että moottoriöljy on kuumaa ja huolimaton työskentely voi pahimmillaan aiheuttaa palovammoja.

Kun vanha öljy on valunut kokonaan pois ja tyhjennystulppa kiinnitetty takaisin, tulisi ruohonleikkuri asettaa mahdollisimman tasaiselle alustalle uuden öljyn lisäystä varten. Näin voidaan varmistua siitä, että kun öljyä lisätään moottoriin ja määrä tarkistetaan mittatikusta, niin moottorissa on varmasti oikea määrä öljyä.

Uuden öljyn lisääminen tapahtuu erillisen täyttöaukon kautta. Täyttöaukon korkissa on mitta-asteikko, jossa on merkittynä sallittu öljyn enimmäismäärä. Öljyä kannattaa lisätä pieniä määriä kerralla ja tarkistaa mittatikusta, kuinka paljon öljyä tulisi vielä lisätä.

Työnnettävään ruohonleikkuriin menee yleensä noin 4-7 desilitraa öljyä. Tarkistathan oikean määrän oman ruohonleikkurisi käyttöohjekirjasta.

On äärimmäisen tärkeää, että sallittua enimmäismäärää ei ylitetä. Liian suuri määrä – tai myös liian pieni – öljyä  voi aiheuttaa käyntihäiriöitä ja saattaa lyhentää moottorin käyttöikää.

Ruohonleikkurin huolto Palomäessä

Me Palomäen Pienkonehuollossa suoritamme monia öljynvaihtoja vuosittain. Voidaan siis sanoa, että se on meille hyvin tuttua puuhaa. Suoritamme öljynvaihtoja ja muita huolto- ja korjaustoimenpiteitä kaikenlaisille pienkoneille ympäri vuoden.

Palveluistamme voit lukea lisää täältä

Hinnastostamme löydämme kiinteän hinnan öljynvaihdolle.

Mikäli kiinnostus heräsi palveluitamme kohtaan, haluat päästä asiassa mahdollisimman helpolla ja haluat ruohonleikkurillesi parhaan mahdollisen huolenpidon, otathan yhteyttä meihin.